otrdiena, 2011. gada 11. janvāris

Cik Latvijā "Gotiņu"

Te nu tas ir: raksts par manu kolekciju reģionālās avīzes "Rēzeknes Vēstis" 2011.gada 8.janvāra numurā!

Atvainojos par faktu neprecizitātēm: pirmās "Gotiņas" tomēr esot tapušas "Skrīveru pārtikas kombinātā" 1957. gadā nevis "Saldus pārtikas kombinātā" 1960.gadā. Ļoti atvainojos, ja kāds tika maldināts vai sāpināts, vai kā citādi aizskarts!



Cik Latvijā "Gotiņu"

Ar kolekcionēšanu padomju gados aizrāvās vai ikviens skolas bērns - kalendārīši, aplokšņu bildītes, markas, nozīmītes, aktieru foto, konfekšu papīrīši, kas tik vien netika krāts. Un cik liela sajūsma bija, papildinot kolekciju ar jaunu eksponātu. Tagad šo interesanto bērnu aizraušanos lielākoties nomainījušas citas lietas - datorspēles, mobilie telefoni un internets.

Eduarda UTĀNA foto

 Arī Santa Ulnicāne pirms apmēram 25 gadiem, sekojot vecāko māsu piemēram, sāka veidot savu kolekciju - vākt konfekšu papīrīšus. Iesākumā derējis ikviens krāsains saldumu ietinamais papīrītis, bet tad meitene pamanīja, cik daudz ir konfekšu "Gotiņa" šķirņu. Gadi gāja, bet aizraušanās neizplēnēja: Santa kolekcionē līdz šai dienai.  Tieši šī iemesla dēļ Santa mēroja ceļu uz "Rēzeknes Vēstu" redakciju. Santa dzimusi Jaunviļānos, bet tagad viņa dzīvo Madonā. Tur viņa strādāja kādā projektēšanas firmā, tagad diemžēl nācies papildināt bezdarbnieku rindas. 

Santa atveda kolekcijas albumu ar sakrātajiem 617 "Gotiņu" papīrīšiem.

Pētot kolekciju, saproti - tie nav vienkārši papīrīši, bet gan ieskats vēsturē. Padomju gados  Latvijā "Gotiņas" ražoja apmēram 30 rūpnīcas, arī brīvās Latvijas laikos līdz 2000. gadam daudzās pienotavās tapa šis saldums, taču tagad... palikušas tikai trīs ražotnes - Skrīveros, Saldū un Daugavpilī.

 ""Gotiņas" pirmoreiz sāka ražot 1960.gadā Saldū. Nav izslēgts, ka tās bija jau agrāk, varbūt ar citu nosaukumu. Tāpēc gribu izpētīt "Gotiņu" ražošanas vēsturi," stāsta Santa. "Laika gaitā mainījies ne tikai dizains, arī pats ietinamais materiāls kļuvis citāds. Ja agrāko laiku "Gotiņu" papīriņus pēc to atmiekšķēšanas no konfektes paliekām un nomazgāšanas varēja droši izgludināt ar gludekli, tad tagadējās pēc gludināšanas krokojas. Tāpēc papīrīši jāžāvē citādāk: starp grāmatas lapām. Pamanīju arī tādu būtisku sīkumu kā adrešu nomaiņu: kur agrāk bija rajons, tagad - novads."

Lai papildinātu kolekciju, Santa lūdz atsaukties tos cilvēkus, kuri saglabājuši savas vai bērnu kolekcijas un kuriem nebūtu žēl viņai tos atsūtīt. 

Santas adrese: Santa Ulnicāne, a/k 62, Madona, LV-4801, e-pasts: santa_u@yahoo.com.

Kolekcionāre internetā izveidojusi arī blogu, kurā izvietojusi informāciju par savu kolekciju: konfektegotina.blogspot.com.

Aija Zuja

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru