trešdiena, 2011. gada 5. janvāris

Copy-paste: "Skrīveru saldumu" vēsture



Skrīveri – vieta, kur jau vairāk kā 50 gadus ražo saldumus !

Konfektes "Gotiņa" tehnoloģijas un receptūras izstrāde aizsākās 1956.gadā, kad tehnologi no Rīgas kopā ar vietējiem darbiniekiem, eksperimentu ceļā izstrādāja savu konfektes "Gotiņa" receptūru un tehnoloģiju.
Nākošā gada rudenī (1957.g.) skrīverieši kā pirmie republikā uzsāk ražot konfektes- "Gotiņa".


Skrīveros savulaik ražoja daudz dažādus saldumus : šerberts , riekstu griljāžs, krējuma pagale, karamele - zīmulis, Gotiņa ar sezamu, Gotiņa ar piparmētru garšu, Gotiņa – Purenīte, Gotiņa ar cigoriņiem, Kafijas Gotiņa, Gotiņa ar aprikozēm, Klasiskā Gotiņa, Gotiņa ar lazdu riekstiem, Gotiņa ar saulespuķu sēkliņām, Gotiņa ar rozīnēm, Gotiņa ar zemesriekstiem, Karameļu Gotiņa.

Arī Lizuma konfekšu ražotne ir viena no senākajām, kur arī tika izstrādāta sava Gotiņas tehnoloģija un tīšanas maniere. Lizumā darbs pie Gotiņas sākās 1959.gadā.

Gotiņas ražošanas tehnoloģijas savā starpā atšķīrās galvenokārt ar to, no kāda piena tika vārītas konfektes, vai svaiga piena, vai iebiezinātā piena, vai sausā pilnpiena. Prasmīgi apgūstot "Gotiņas" tehnoloģiju, no jebkura piena var izvārīt ļoti garšīgas konfektes "Gotiņa". Vislielākā māksla slēpjas tieši vārīšanas procesā!

Mūsu konfektes "Gotiņa" ceļš sākas Lātvijas laukos un tīrumos, kur ganās un ēd zāli bioloģiski sertificētas saimniecības ganāmpulki. Jau kopš seniem laikiem konfektes "Gotiņa" sagatavošanā tiek izmantots tikai Latvijā ražots piens.

Ar 1960.gadu konfekšu "Gotiņa"pieprasījums auga no Krievijas puses, līdz ar to Latvijā izveidojās ļoti daudz ražotņu, ap 30, no kurām lielākā daļa ražoja tikai Krievijas tirgum un citām kaimiņvaltīm.

Jau kopš 1958.gadā Skrīveros tika saražotas 120 t konfekšu "Gotiņa", kas vēlāk pieauga līdz 500 t gadā. Vasaras sezonā strādāja 200 darbinieku, pārējā laikā 120-140. Konfektes "Gotiņa" popularitāte šajā laikā bija ļoti augsta un tika sasniegti rekordlieli cipari, ko Latvija eksportēja uz kaimiņvalstīm ap 6000 t gadā.

Vēl joprojām kaimiņvalstīs ir saglabājies uzskats, ka tieši Latvijā ražotās Gotiņas ir visgaršīgākās un labākās. Daudzas no šīm Latvijas ražošanām bija orientētas uz eksportu uz kaimiņu valstīm, īpaši Krieviju. Kad 80-to gadu beigās Krievijā bija krīze un radās problēmas ar eksportu un cenām, tad lielākā daļa ražotnes Latvijā pakāpeniski aizvērās. Palika tās ražotnes, kas vairāk bija izplatījušās pa Latvijas tirgu. Skrīveru Gotiņai šajā ziņā bija vislielākās iestrādes. Šobrīd Latvijā ir trīs konfekšu "Gotiņa" ražošanas uzņēmumu.

2005.gadā, Skrīveros uz brīdi pārtrauca ražošanu.

Kopš 2005. gada janvāra Skrīveros, bijušajā pienotavas ēkā, uzsāk darbu jaunās, izremontētās telpās saldumu ražotne. Īpašumu iegādājās SIA “Dimdiņi” īpašnieki Iveta un Normunds Audziši. Šajā laikā atjaunots “Skrīveru saldumu” zīmols, papildināts konfekšu “Gotiņa” sortiments un izveidoti vairāki jauni iesaiņojumi, kādos saldumi nonāk veikalu plauktos. “Skrīveru saldumu” ražotnes ir Skrīveros un Lizumā, (kas arī ir viena no senākajām vietām - 1960 g). Uzņēmums paplašina abas ražošanas vietas, radot 40 jaunu darbavietu.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru