otrdiena, 2011. gada 4. janvāris

Kā pagatavot "Gotiņu"?

Man personīgi interese pa "Gotiņām" beidzas pie to ārējā izskata. Manai gaumei šis izstrādājums ir stipri par saldu, un es tur neko nevaru darīt - nelien iekšā un viss. Nu, vienu vēl varu. Varbūt divas. Tad, kad neesmu ēdusi un kad vajadzīgas kalorijas. :)

Bet tas nebūt nav akmens "Gotiņu" dārziņā, kā saka, vienam patīk meita, otram kleita. Nu man patīk tā kleita.

Bet zināms, ka latvieši "Gotiņas" ēd, ēd cītīgi un turklāt ved uz ārzemēm kā ciemakukuli vai kā tādu gabaliņu no dzimtenes. Lai svešumā silda, tā teikt.

Māte Google manu blogu atrod pēc dažādiem atslēgas vārdiem, tomēr uzminiet, kāds vārds man figurē visbiežāk? Nevarat iedomāties? Tā ir "gotiņa"! :D Cita starpā cilvēki jau vairākkārt manā blogā ir cerējuši atrast atbildi uz jautājumiem "ka veido gotinu", "gotiņu masas pagatavošana" un "pastaisita gotiņ konfekte". Līdz šim viņiem tas nav izdevies, bet nu es labošos un publicēšu dažas receptes, kuras, starp citu, jūs varat atrast internetā - jo tieši no turienes es grasos tās vienkārši un brutāli pārkopēt. Gribu piebilst, ka pati neko no tā taisījusi neesmu, tāpēc visas pretenzijas autoriem!

***
Recepte Nr 1: Gotiņas
(avots: http://www.receptes.lv/receptes/gotinas/)

Sastāvdaļas:
- 1 glāze piena
- 1 glāze cukura
- vanilīna cukurs
- 1 ēdamkarote sviesta

Pagatavošana:
Pienam pievieno cukuru un vanilīna cukuru un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz masa sabiezē. Tai jābūt gaiši brūnai. Šķīvi ieziež ar sviestu, izlej masu plānā kārtā un atdzisušu sagriež gabalos. Masai var pievienot arī riekstus, rozīnes, žāvētu aprikožu gabaliņus.

***

Recepte Nr 2: Piena konfektes (gotiņas) 
(avots: http://www.receptes.lv/receptes/piena-konfektes-gotinas/)

Sastāvdaļas
- Piens – 1 (litrs)
- Cukurs – 1 kg

Pagatavošana: 120 min.
Pienu un cukuru vāra grāpītī, kamēr rodas stingra masa. Masai brīvi jānokrīt no karotes, tad ir gatavas.

***

Recepte Nr 3: Mājas "Gotiņas"

Sastāvdaļas
1 glāze krējuma,
1 glāze cukura,
nedaudz vanilīna,
daži pilieni eļļas
brūni sagrauzdēts sviests.

Pagatavošana:
Visu saliek katliņā un vāra uz lēnas uguns līdz masa iebrūnē un sāk ļoti jauki smaržot.
Masu izņem no katliņa, pārliek lēzenākā traukā, ļauj sacietēt un tad sagriež nelielās galodiņās.

***

Recepte Nr 4: Gardās gotiņas

Nepieciešamās izejvielas:
- 2 glāzes piena
- 2 glāzes cukura
- mazliet sviests, ja vēlas lai gotiņa trauslāka

Pagatavošanas Instrukcijas:
Mājas piens un cukurs vienādās daļās, piemēram 2 glāzes piena un 2 glāzes cukura. Visu kopā vāra, kamēr masa kļūst brūngana, tikai visu laiku jāmaisa ar koka karoti. Apmēram stundu. Beigās var pielikt sviesta piku, tad gotiņa būs trauslāka, ja nē - tad staipīgāka. Vēl 3 gadus atpakaļ pēc šīs receptes varēja uzvārīt lielisku gotiņu, tagad, kad ir Eiropas cukurs,var pamēģināt ar poļu vai lietuviešu cukuru, tur nav tik daudz ķimikāliju un ir salds.

***

Recepte Nr 5: Mājas gotiņas
(avots: http://virtuve.calis.lv/dazadas-receptes/draugu-receptes/rimi-milestibas-receptes/majas-gotinas/)

Sastāvdaļas:
- 500 g piena vai saldā krējuma
- 500 g cukura
- 20 g vaniļas cukura
- 30 g sviesta
- Piedevas garšas variācijai:
   rieksti
   rozīnes
   žāvēti augļi
   sezama vai saulespuķu sēkliņas
   grauzdētas auzu pārslas

Gatavošana:
Pienam (saldajam krējumam) pievieno cukuru, vaniļas cukuru un, nepārtraukti maisot, vāra, līdz masa sabiezē un kļūst gaiši brūna. Pēc vēlēšanās masai var pievienot riekstus, rozīnes, žāvētus augļus, sezama vai saulespuķu sēkliņas, grauzdētas auzu pārslas vai citas piedevas. Šķīvi vai citu lēzenu trauku ieziež ar sviestu un plānā kārtā lej masu. Atdzisušu masu sagriež gabaliņos un ar rokām veido vēlamo konfekšu formu. Var apkaisīt vai apviļāt smalcinātos riekstos.

***

Recepte Nr 6: Piena konfektes (Gotiņas)

Sastāvdaļas
1. Piens vai salds krējums - 1 glāze
2. Cukurs - 1 glāze
3. Sviests - 1 ēd.k.
4. Vanilīns
5. Sviests pergamenta papīra pārziešanai

Vāra pienu (krējumu) ar cukuru un vanilīnu, maisot pievieno sviestu, karsē, līdz sīrups sabiezē. Masai jābūt biezai, gaiši brūnai. Šķīvi vai pergamentu pārziež ar sviestu, izlej masu 1 cm biezumā, atdzesē, sagriež vēlamos gabaliņos.
Sīrupam var pievienot 100g apgrauzdētu sasmalcinātu riekstu.

Recepte no grāmatas: Latviešu nacionālie ēdieni/Ņ. Masiļūne.- Rīga: Jumava, 2004

***

utt.

2 komentāri:

  1. vai ir iespejams cukura vieta likt medu?

    AtbildētDzēst
  2. Cien. Lasītājs, diemžēl man nav tādas informācijas, tomēr, ja Jūs gadījumā interesē mans personīgais viedoklis, domāju, ka nevar, jo cukurs ir ļoti nozīmīga sastāvdaļa šajā receptē - tas ne tikai saldina, bet arī nodrošina staipīgas karameles konsistenci. Domāju, ka ar medu masa sanāktu savādāka, ne gluži kā "Gotiņa".

    AtbildētDzēst