sestdiena, 2012. gada 19. maijs

Pēc dievkalpojuma

Jaņa Rozentāla 1894. gadā tapusī diplomdarba glezna "Pēc dievkalpojuma"...



 ...un tās inscenējums 2011.gada 17.martā pie Saldus  Sv. Jāņa evaņģēliski luteriskās baznīcas.



Man par prieku attēls no šī inscenējuma ir nokļuvis uz vienas no Saldum veltīto "Gotiņu" etiķetēm. Interesanti. Šo un vēl 10 etiķetes man atsūtīja Kaspars Poriņš - tā jau ir trešā vēstule no Kaspara. Paldies! Un sūti vēl! :)

***

Un nobeigumā citāts par gleznas inscenējuma tapšanu.
Avots: http://www.saldus.lv ,2011.

"Latviešu glezniecības pamatlicējs Janis Rozentāls savā 145. dzimšanas dienā tiks godināts ar diplomdarba gleznas „No baznīcas” inscenējumu pie Svētā Jāņa baznīcas Saldū. 2007.gadā, viesojoties J. Rozentāla vārdā nosauktajā Saldus vēstures un mākslas muzejā, bijusī Latvijas Valsts prezidente Vaira Vīķe-Freiberga atzīmēja, ka būtu interesanti gleznas sižetu parādīt mūsdienīgā vēsturiskā skatījumā. Muzeja darbinieki, atsaucoties uz šo ideju un godinot izcilo novadnieku 145.dzimšanas dienā, inscenē J. Rozentāla diplomdarbu ar reālām, Saldus sabiedrībā atpazīstamām, personām.

J. Rozentāla 1894.gadā gleznotais diplomdarbs „No baznīcas” ir mākslinieka skatījums uz mazpilsētas un tās tuvākās apkārtnes lauku sabiedrības situāciju 19.gs. beigās. Tā izceļas ar savu vienkāršību, patiesumu un reālismu.

2006.gada martā kultūrvēsturiskās gleznas personāžu lomās iejutās Saldus Tautas teātra 40 aktieri, izspēlējot mākslas darbā redzamo situāciju. Toreizējais mērķis-panākt maksimāli tuvu vizuālo saderību ar gleznojumu. Šoreiz- iemūžināt Saldus muzejam pietuvinātas personas, kas ar savu atbalstu palīdzējušas J. Rozentāla vārdu nest sabiedrībā. (..)"


Attēls no 2006.gada inscenējuma (vietas.lv )

1 komentārs:

  1. Apsaverūt itaidus stuostus, rūnās īspaids, ka gūtenis ir kai vīna nu tuo mistiskuo latvyskuma (nikod naasu saprotuse, kas par zvieri) saknem - ka ir koč kas svareigs, tam juobyut iz gūtenis papeireiša. Gūvs - latvīša pamats.
    Izeimūt nu ituo, JRT izruodis "Melnais piens" programmeņom ci reklamom beja juobyut itaidā formatā.

    AtbildētDzēst